Blog > Komentarze do wpisu

kwaśnica na golonce

Składniki

1/2 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
1 niewielka wędzona golonka
1 cebula
1 liśc lautowy
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz
wegeta
3 grzybki suszone




Przygotowanie

grzybki zalewany wrzątkiem i zostawiamy na gorzinkę.

golonke i marchewkę pokrojoną w talarki i 1/2 cebuli w kawałku do gara - zalewamy wodą. dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz.Gdy mięsko zacznie odchodzic wyciągamy je oraz cebulę. dodajemy grzybki wraz z wodą. do garnka dajemy mocno rozdrobnioną kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy kapustka jest już miękka dodajemy ugotowaną wcześniej i pokrojoną golnkę.
Pozostałą cebulę kroimy w kosteczkę, obsmarzamy na małej ilości tłuszczu i zaprawiamy mąką.lekko przypalamy i dajemy do gara. Gdy wszystko zacznie przyjemnie bulgotać doprawiamy wegetą i pieprzem.

Do tak przygotowanej zupki najleiej smakują prażochy

sobota, 19 listopada 2011, kuchnianorweska

Polecane wpisy

  • Koktajl energetyczny 2 - dobry na żołądek

    Składniki 1 jabłko pokrojone w kostkę 15/20 dag czarnych jagód 3-5 suszonych śliwek trochę wody Przygotowanie Składniki zmieszać w blenderze... S

  • Szynka duszona w sosie cebulowym

    Składniki 0,5 kg szynki 2 cebule 4 suszone grzybki 2 szklanki bulionu (może być z kostki) liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Szynkę kroimy w

  • Napój z truskawek

    Składniki 30 dag truskawek 2-3 łyżki cukru kilka plasterków cytryny kostki lodu woda mineralna Przygotowanie Zmiksować truskawki, dodając cukier i pół szkla